Media

Media

'Hotel Rotterdam, Wake up in Poetry 2015' can be organized thanks to participation of Poetry International,  Rotterdam Festivals, and of course thanks to the magnific input of our hosts!

Opzij

Beschuitje met een dichter
Naar huis met een dichter, daar dromen we allemaal wel eens van toch? Dat denken de vrouwen van Hotel Rotterdam, Wibbine Kien en Judith van den Berg, ook. tijdens het Poetry International Festival Rotterdam, van 9 tot 13 juni, zorgen ze voor een extra dimensie aan de poezie. Via www.wakeupinit.com kun je je inschrijven voor een 'match' met een Rotterdamse dichter, bij wie je de nacht en ochtend zult doorbrengen. Voor 90 euro drink je misschien wel een slaapmutsje met Anne Vegter, of eet je 's morgens een eitje met Marcel Möring of Ernest van der Kwast.

_________________________
 

NRCNext

In het kader van 'Wake up in Poetry' gekoppeld aan Poetry Intenational, portretteerde Thijs Wolzak Jana Beranova voor de serie 'Binnenkijken bij':

Huis „Dit huis heeft het bombardement van Rotterdam net overleefd. Het stond op de brandgrens”, vertelt de in Tsjechië geboren Jane Beranova over het pand uit 1897 dat ze dertig jaar geleden kocht met haar vriend aan de noordkant van de stad. „Nu is dit een mooie wijk, toen nog een vervallen buurt. Het huis was uitgewoond, de ramen dichtgetimmerd, maar daardoor betaalbaar. We hebben alles zelf verbouwd." Haar vriend betrok de begane grond en eerste verdieping, zij de tweede verdieping en de zolder. Hij de tuin, zij het dakterras. „Mijn vriend is journalist, ik dichter, die twee kunnen niet in één ruimte.”

Interieur Haar kasten puilen uit van de literatuur en dichtbundels, waaronder Beranová’s eigen werk en de vertalingen die ze maakte van Tsjechische schrijvers, zoals De Ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera. „Ik leef ín een boekenkast.”Het plafond bedekte ze met een stuk theaterdoek. Aan de eettafel staan twee helften van een kerkbank, die ze uit een vervallen kerk sloopte en doormidden zaagde. Aan het spinnewiel hangt de hoed van haar vader. „Als hij iemand begroette, lichtte hij zijn hoed even op. Er zit een gaatje in de stof waar hij hem dan vastpakte.”Ze schreef er het gedicht Mijn vaders hoed over, dat Beranová hier voordraagt aan de fotograaf.

Van Ikea „Een kastje naast mijn bureau” – niet te zien op de foto.

Bij brand meenemen „Mijn kat Lucky.”

Tijdens Poetry International, van 9 tot 14 juni in Rotterdam, stelt Jana Beranová haar huis beschikbaar als logeeradres voor festivalbezoekers. Info: wakeupinit.com

__________________________

Moois (TV)

Interview met Esther Porcelijn

__________________________
Open Rotterdam (TV)

Interview met Edwin de Voigt

__________________________
Nooit meer slapen (VPRO radio)

Goed nieuws voor iedereen die zich wel eens heeft afgevraagd hoe het is om wakker te worden met een dichter. Deze week is er namelijk op het Poetry International festival de mogelijkheid om te logeren bij verschillende Rotterdamse dichters. Namens het initiatief Wake up in Poetry zullen onder andere Marcel Möring, Ernest van der Kwast en onze eigen Ester Naomi Perquin een aantal bezoekers aan het festival bij hun thuis verwelkomen. Maarten Westerveen spreekt met een van de initiatiefnemers van Wake up in Poetry, Judith van den Berg, voor een afspraak met dichter Daniel Dee.

__________________________
Rotterdam Festivals

Tijdens het 46e Poetry International Festival koppelen de dames van 'Hotel Rotterdam, Wake up in It' festivalbezoekers met Rotterdamse dichters. Wake up in Poetry noemen ze dat. Je dompelt je niet alleen een hele dag of avond onder in de mooiste poëzie van het moment wereldwijd, maar je mag ook nog eens mee naar huis met een Rotterdamse dichter, overnachting en ontbijt in de privésfeer van de dichter inbegrepen! Wie weet wordt je wel in slaap gelezen..

Wat het extra spannend maakt is dat je pas na je aanmelding, en betaling, hoort bij welke dichter je overnacht. Wibbine Kien en Judith van den Berg van Wake up in It maken de match één op één, met veel zorg en aandacht. Een vaste formule is er niet. Welke eigenschappen van bezoeker en dichter de match gaan bepalen is nou eenmaal niet te voorspellen. Dus, wordt het een nacht bij Dichter des Vaderlands Anne Vegter, eet je ijs met Ernest van der Kwast, of tik je een eitje met slammer Gino van Weenen? Voor een match voor twee personen betaal je 140 euro, en voor één 90. Kijk snel bij welke dichters en schrijvers je terecht kan komen! www.wakeupinit.com.

Wake up in it
‘Wake up in It’ bestaat sinds 2012 rondom diverse Rotterdamse festivals en in samenwerking met die festivals. Tijdens ‘Hotel Rotterdam, Wake up in Art’ wordt de bezoeker van Art Rotterdam gekoppeld aan een kunstenaar, tijdens North Sea Jazz/North Sea Round Town matcht ‘Wake up in Jazz’ bezoekers met een jazz-muzikant. Voorgaande edities laten zien dat het concept tot de verbeelding spreekt. Wake up in Art, Wake up in Jazz, Wake up in Opera en Wake up in Architecture leverden prachtige verhalen op.
- “I had such a great time it's taking me days to recover ;-),” – Gast Wake up in Jazz 2013

- “Zondagavond waren we kapot van alle indrukken en waren we het over één ding eens: dit gezin was fantastisch. En Rotterdam ook. En de kunst! Wauw!” – Gast Wake up in Art 2015

“Ik nam mijn gast mee naar de opening in Boijmans, daarna hebben we bij mij thuis nog tot diep in de nacht gepraat, heel bijzonder!” - Gastheer Wake up in Art

Poetry International Festival Rotterdam
Wake up in Poetry vindt plaats tijdens het 46e Poetry International Festival Rotterdam waar van 9 tot en met 13 juni opnieuw de meest toonaangevende poëzie van eigenzinnige en ontregelende grootmeesters en originele jonge dichterstalenten te vinden is. Vanuit de hele wereld komen de festivaldichters naar Rotterdam om er hun prachtige en onthutsende gedichten voor te lezen. Hun voordrachten vormen het hart van het festival, speciale programma's brengen daarnaast vooraanstaande dichters, bijzondere poëzie en opvallende fenomenen in beeld. Meer dan ooit biedt het festival de mogelijkheid actief met poëzie aan de slag te gaan tijdens masterclasses, craft talks en de VPRO Poetry Academy. Zoals altijd heeft het festival veel aandacht voor de poëzievertaling en dwarsverbanden tussen poëzie en muziek, film en beeldende kunst. En als klap op de vuurpijl slaap je dan misschien ook nog bij een Rotterdamse dichter thuis!

Wake up in Poetry | Tijdens Poetry International Festival Rotterdam | 9 t/m 13 juni 2015 | Rotterdamse Schouwburg & thuis bij Rotterdamse dichters

__________________________
Poezieweek.com

Nieuws - Wake up in Poetry!

Overnacht bij Rotterdamse dichters
Tijdens het 46e Poetry International Festival matchen de dames van Hotel Rotterdam festivalbezoekers met Rotterdamse dichters. Wake up in Poetry noemen ze dat. Je dompelt je niet alleen een hele dag of avond onder in de mooiste poëzie van het moment wereldwijd, daarna word je ook nog eens door een Rotterdamse dichter in slaap gelezen bij hem of haar thuis. Ontbijt inbegrepen!

Een bizar idee! Maar ik hou wel van het onverwachte - Jana Beranová

Wat het extra spannend maakt is dat je pas na je aanmelding, en betaling, hoort bij welke dichter je overnacht. Wibbine Kien en Judith van den Berg van Wake Up in It maken de match één op één, met veel zorg en aandacht. Een vaste formule is er niet. Welke eigenschappen van gast en dichter de match gaan bepalen is nou eenmaal niet te voorspellen. Dus, wordt het een nacht bij Dichter des Vaderlands Anne Vegter, eet je ijs met Ernest van der Kwast, of tik je een eitje met slammer Gino van Weenen?

‘Wake Up in It’ bestaat sinds 2012 rondom diverse Rotterdamse festivals en in samenwerking met die festivals. Tijdens ‘Hotel Rotterdam, Wake Up in Art’ wordt de bezoeker van Art Rotterdam gekoppeld aan een kunstenaar, tijdens North Sea Jazz/North Sea Round Town matcht ‘Wake Up in Jazz’ bezoekers met een jazz-muzikant. Voorgaande edities laten zien dat het concept tot de verbeelding spreekt. Wake Up in Art, Wake Up in Jazz, Wake Up in Opera en Wake Up in Architecture leverden prachtige verhalen op:

I had such a great time it's taking me days to recover ;-),
Deelnemer Wake Up in Jazz 2013

Zondagavond waren we kapot van alle indrukken en waren we het over één ding eens: dit gezin was fantastisch. En Rotterdam ook. En de kunst! Wauw!
Deelnemer Wake Up in Art 2015

Ik nam mijn gast mee naar de opening van Boijmans en vervolgens hebben we bij mij thuis nog tot diep in de nacht gepraat, heel bijzonder!
Gastheer Wake Up in Art

Een match voor twee personen kost 140 euro, en voor één 90.
Kijk voor deelnemende dichters op www.wakeupinit.com

__________________________
Cosmopolitan

Naar bed met Shakespeare
Heb je altijd al gedroomd van een man die romantische gedichten aan je voordraagt? Wake up in Poetry matcht je met een rotterdamse dichter tijdens Poetry International. Beleef je een nacht met Ernest van der Kwast of ontbijt je met Poetry slammer Gino van Weenen? Extra spannend: je krijgt pas na je aanmelding en betaling te horen aan wie je bent gekoppeld.  Van 9 t/m 13 juni, meer info op wakeupinit.com

__________________________
Passionate platform

Wake up in Poetry
Word wakker in poëzie, oftewel 'Wake up in Poetry'! Van 9 t/m 13 juni vindt in Rotterdam de 46e editie van het Poetry International Festival plaats. Tijdens het festival is het mogelijk om je na een dag vol poëzie door een Rotterdamse dichter in slaap te laten lezen bij hem of haar thuis. Extra spannend: je hoort pas na je aanmelding bij wie je overnacht. 

Tijdens het festival zijn er bedden beschikbaar bij onder anderen Anne Vegter, Ernest van der Kwast, Gino van Weenen, Ester Naomi Perquin en Marcel Möring. Hotel Rotterdam koppelt met veel zorg en aandacht de logees aan een van de poëtische gastheren of gastvrouwen. Voor een overnachting voor twee personen betaal je 140 euro, voor één 90, inclusief ontbijt. 'Wake up in Poetry' maakt onderdeel uit van ‘Wake Up in It’, een initiatief rondom Rotterdamse festivals waarbij bezoekers aan artiesten worden gekoppeld. Eerder dit jaar kon men tijdens 'Wake up in Art' wakker worden in kunst, voor jazzliefhebbers is er rond North Sea Jazz festival 'Wake up in Jazz'.

Tijdens het festival presenteert Poetry International Rotterdam toonaangevende poëzie van eigenzinnige en ontregelende grootmeesters naast die van jonge, originele dichterstalenten van overal ter wereld. Onder hen de Bask Harkaitz Cano, de Aboriginal Lionel Fogarty, Togara Muzanenhamo uit Zimbabwe, de Russen Philip Nikolayev en Lev Rubinstein, Kenneth Goldsmith uit de VS, Yanko González uit Chili, Justyna Bargielska uit Polen, de Duitsers Durs Grünbein, Marion Poschmann en Barbara Köhler, de Engelse Jen Hadfield, Pierre Alferi uit Frankrijk, de Noor Nils Christian Moe-Repstad, Guo Jinniu uit China, Peter Verhelst en Els Moors uit Vlaanderen en Hester Knibbe en Tonnus Oosterhoff uit eigen land.

__________________________
Tzum

Nieuws: Onder de wol bij Ernest van der Kwast, tussen de lakens bij Ester Naomi Perquin, het kan bij Poetry

De kop boven dit artikel belooft misschien iets meer dan je denkt, maar tijdens Poetry International (van 9 tot en met 15 juni) kun je overnachten bij een dichter. Peter Swanborn, Lennart Pieters, Anne Vegter, Ester Naomi Perquin, Rien Vroegindeweij, Jana Beranová, Ernest van der Kwast, Daniël Dee, Hester Knibbe, Gino van Weenen en Hans Wap bieden slaapplaatsen aan voor de literaire festivalgangers.

Lees er hier meer over. Overnachtingen kosten 90 euro p.p., 140 euro voor twee personen, maar wel met de unieke kans om Daniël Dee op zijn pantoffels door het huis te zien scharrelen.

Het Rotterdamse fenomeen ‘Wake up in It’ bestaat al langer. Wibbine Kien en Judith van der Berg organiseren rondom Rotterdamse festivals logeerpartijen bij Rotterdamse exponenten van zo’n festival. Bij Northsea Jazz slaap je bij Rotterdamse jazz-muzikanten, bij de Architectuur Biennale bij architecten en bij ART Rotterdam bij Rotterdamse kunstenaars. En bij Poetry kun je nu slapen bij dichters.

http://www.tzum.info/2015/03/nieuws-onder-de-wol-bij-ernest-van-der-kwast-tussen-de-lakens-bij-ester-naomi-perquin-het-kan-bij-poetry/

__________________________
Uitagenda Rotterdam

Tijdens het 46e Poetry International Festival koppelen de dames van 'Hotel Rotterdam, Wake up in It' festivalbezoekers met Rotterdamse dichters. Wake up in Poetry noemen ze dat. Je dompelt je niet alleen een hele dag of avond onder in de mooiste poëzie van het moment wereldwijd, maar je mag ook nog eens mee naar huis met een Rotterdamse dichter, overnachting en ontbijt in de privésfeer van de dichter inbegrepen! Wie weet wordt je wel in slaap gelezen..

Wat het extra spannend maakt is dat je pas na je aanmelding, en betaling, hoort bij welke dichter je overnacht. Wibbine Kien en Judith van den Berg van Wake up in It maken de match één op één, met veel zorg en aandacht. Een vaste formule is er niet. Welke eigenschappen van bezoeker en dichter de match gaan bepalen is nou eenmaal niet te voorspellen. Dus, wordt het een nacht bij Dichter des Vaderlands Anne Vegter, eet je ijs met Ernest van der Kwast, of tik je een eitje met slammer Gino van Weenen? 

Wake up in it 
‘Wake up in It’ bestaat sinds 2012 rondom diverse Rotterdamse festivals en in samenwerking met die festivals. Tijdens ‘Hotel Rotterdam, Wake up in Art’ wordt de bezoeker van Art Rotterdam gekoppeld aan een kunstenaar, tijdens North Sea Jazz/North Sea Round Town matcht ‘Wake up in Jazz’ bezoekers met een jazz-muzikant. Voorgaande edities laten zien dat het concept tot de verbeelding spreekt. Wake up in Art, Wake up in Jazz, Wake up in Opera en Wake up in Architecture leverden prachtige verhalen op.

“I had such a great time it's taking me days to recover ;-),” – Gast Wake up in Jazz 2013

“Zondagavond waren we kapot van alle indrukken en waren we het over één ding eens: dit gezin was fantastisch. En Rotterdam ook. En de kunst! Wauw!” – Gast Wake up in Art 2015

“Ik nam mijn gast mee naar de opening in Boijmans, daarna hebben we bij mij thuis nog tot diep in de nacht gepraat, heel bijzonder!” - Gastheer Wake up in Art

Poetry International Festival Rotterdam
Wake up in Poetry vindt plaats tijdens het 46e Poetry International Festival Rotterdam waar van 9 tot en met 13 juni opnieuw de meest toonaangevende poëzie van eigenzinnige en ontregelende grootmeesters en originele jonge dichterstalenten te vinden is. Vanuit de hele wereld komen de festivaldichters naar Rotterdam om er hun prachtige en onthutsende gedichten voor te lezen. Hun voordrachten vormen het hart van het festival, speciale programma's brengen daarnaast vooraanstaande dichters, bijzondere poëzie en opvallende fenomenen in beeld. Meer dan ooit biedt het festival de mogelijkheid actief met poëzie aan de slag te gaan tijdens masterclasses, craft talks en de VPRO Poetry Academy. Zoals altijd heeft het festival veel aandacht voor de poëzievertaling en dwarsverbanden tussen poëzie en muziek, film en beeldende kunst. En als klap op de vuurpijl slaap je dan misschien ook nog bij een Rotterdamse dichter thuis!

Kijk voor meer informatie op www.wakeupinit.com

Wake up in Poetry | Tijdens Poetry International Festival Rotterdam | 9 t/m 13 juni 2015 | Rotterdamse Schouwburg & thuis bij Rotterdamse dichters

https://www.uitagendarotterdam.nl/nieuws/met-de-dichter-mee-naar-huis/

__________________________
Fleurs du mal

Reasons to be cheerful: van 9 tot en met 13 juni presenteert Poetry International Rotterdam voor de 46ste keer ………

En op zoek naar een overnachting tijdens het festival? Waarom slaapt u niet eens bij een Rotterdamse dichter thuis. Kijk snel op Wake Up in Poetry.

• Wake Up bij Rotterdamse dichters

http://fleursdumal.nl/mag/index.php?s=wake+up+in+poetry&x=0&y=0

__________________________
VPRO bijlage bij gids

Dit is ook Poetry International- 10 juni 2015
Een overzicht van de extra evenementen tijdens en gerelateerd aan het festival.

Wake up in Poetry – slapen bij de dichter thuis
Altijd al wakker willen worden op het kussen van een dichter? Dit is uw kans. Tijdens het Poetry International Festival koppelen Wibbine Kien en Judith van den Berg van Hotel Rotterdam festivalbezoekers aan Rotterdamse dichters. Wie in slaap gelezen wil worden door Ester Naomi Perquin of Daniël Dee, of zin heeft in een ontbijtje thuis bij Dichter des Vaderlands Anne Vegter kijkt op www.wakeupinit.com voor meer informatie en aanmelding.

__________________________

Cultura

Bij 'Cultura' was het 'Rijnmond' stuk ook te horen. Vooruitblik Poetry International Festival met Hester Knibbe, Anne Vegter, Esther Porcelijn, Hans Sleutelaar, Wim Brands en Erik Brus.

__________________________

Boekenkrant

Dit komt in de papieren editie van maandag 6 juli in de Boekenkrant.

 

Wakker worden!

 

Van 9 tot en met 13 juni 2015 werd in de Rotterdamse schouwburg voor de 46ste keer Poetry International georganiseerd: hét poëzie-evenement met internationale allure. Een bijzonder onderdeel van deze editie was Wake up in Poetry, waarbij je een nacht kon doorbrengen in het huis van een dichter.

 

Door Dennis Kollaard

 

Wake up in Poetry werd bedacht door Judith van den Berg en Wibbine Kien. Ik tref Van den Berg wanneer Poetry International al in volle gang is. Bij de receptiedesk, die eruitziet als een huisje, vertelt ze me over het ontstaan van het initiatief. ‘In 2012 begonnen we met Wake up in Art, waarbij we mensen de kans boden om te overnachten bij een kunstenaar, om te zien hoe die leeft.’ Voor Poetry International bedachten ze daar een variant op: Wake up in Poetry.

Voor dit project gingen Van den Berg en Kien op zoek naar dichters en organisatoren van poëziefestivals. ‘We wilden graag weten of zij wisten welke dichters geschikt zouden zijn voor Wake up in Poetry,’ legt Van den Berg uit.  Dichter des Vaderlands Anne Vegter en Daniel Dee, voormalig stadsdichter van Rotterdam, reageerden enthousiast. Een van de dichters die haar deelname bevestigde was Ester Naomi Perquin – al wilde ze haar gast wel elders kunnen verwelkomen. Boekhandel Van Gennep reikte haar de hand en bood haar een slaapplaats aan tussen de boeken in de winkel.

Voor deze editie van Wake up in Poetry is in ieder geval al flink wat interesse. 'We hebben tien gasten kunnen koppelen aan een dichter,' aldus Van den Berg.

 

Interessant genoeg kiezen de gasten zelf niet uit bij welke dichter ze wakker worden – dat doet de organisatie. ‘Als gasten gematcht willen worden met een dichter, laten ze hun naam en adres achter,' vertelt Van den Berg. ‘Dan wordt er nauwkeurig gekeken welke dichter het beste bij de gast zou passen. We kijken of ze een hobby hebben die ze met elkaar verbindt, of dat er sprake is van een andere gedeelde interesse.'

Als ik Van den Berg vraag met welke dichter ze zelf gematcht zou willen worden, moet ze even nadenken. 'Dichter Gino van Weenen geeft zijn gasten een rondleiding door Rotterdam,’ zegt ze uiteindelijk. ‘Dat zou misschien wel mijn voorkeur hebben.'

 

Tijdens het gesprek met Van den Berg schuift dichter Gino van Weenen aan. Hij vertelt dat er dit keer geen geschikte match voor hem gevonden is – al geeft hij me wel een idee van wat je van het wakker worden bij een dichter zou kunnen verwachten. ‘Ik wilde met mijn gast buitenshuis gaan ontbijten bij Het Vlaamsch Broodhuys, om hem vervolgens de stad te laten zien,’ zegt hij. ‘Ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met Rotterdam. Alles heeft een onafhankelijke sfeer en ik wil laten zien wat hier allemaal gebeurt.’

 

Meer info over Wake up in Poetry: www.wakeupinit.com

 

__________________________
Viva:

Viva (Buzz, Onder redactie van Jessica van Zanten, mmv Cathelijne Beijn en Graciela de Goede)

Muziekstuk
Slapen bij een echte jazzmuzikant? Schrijf je in op wakeupinit.com voor een nacht met profi’s als Eric Vloeimans en Shirma Rouse. Het is een initiatief van Hotel Rotterdam,dat zich vaker linkt aan een cultureel event. Zoals Art Rotterdam Week of Poetry International: slapen bij een dichter of kunstenaar. Nu zijn North Sea Jazz Festival en North Sea Round Town aan de beurt.

copyright Wake up in It. all rights reserved

Bezoek onze Twitter page! Bezoek onze Facebook page! Bezoek onze Instagram page!