Reviews

Reviews

On this page you can read what our guests and artists had to say about their
'Hotel Rotterdam, Wake up in Jazz'-experiences in June and July 2013.

► Gast: Words cannot express what an amazing experience we had. Our host welcomed us into her home like we were family. I don't know how but we just clicked straight away. They cooked for us, they laughed and joked with us, introduced us to some of their friends and just made us feel extraordinarily welcome. The arrangement was perfect - our sleeping area was cosy and comfortable, our host came to meet us at the station and then walked us to her house via a short walking tour of her neighbourhood. I don't know how you decided to connect us with her and her family but I am so glad that you did. I feel like we have made friends for life. And yes, I would definitely do it again - without question!

► Muzikant:  Het was stiekem zelfs leuker dan verwacht. Als elke bezoeker zo gezellig is zouden wij het zeker nog een keer doen. Het was fijn dat we (na de boeking) zelf contact konden opnemen met de gasten zodat je vanaf dat moment al persoonlijker contact hebt. In tegenstelling tot een situatie waarin alles continu via een tussenpersoon/organisatie loopt. Jullie hebben vertrouwen in jullie gastheren- en vrouwen.

► Muzikant: Het klikte ontzettend goed tussen ons en de gasten, wat ervoor heeft gezorgd dat wij allemaal nog meer ons best deden om er een onvergetelijk weekend van te maken. Je wilt daadwerkelijk meer tijd met ze besteden en betrekt ze in alle activiteiten. We hebben samen gegeten, op het festival ook nog lekker gechilled en samen gejammed.

► Muzikant: Een van de gasten, heeft mij een van haar afrikaanse doeken als afscheidscadeau gegeven, wat ik heel speciaal vond. Ik heb het idee dat we in zo'n korte tijd nieuwe vrienden hebben gemaakt! Voor ons, en hopelijk ook voor de gasten, een onvergetelijk bezoek aan onze familie, Rotterdam en een knallend North Sea Jazz 2013!

► Gast: Aangezien ik mij graag laat verrassen is dit een heel leuke formule. Ik denk wel dat het persoonlijk is. Er zijn ook mensen die alles tot in de puntjes geregeld willen hebben en zenuwachtig worden als dat iets anders loopt. Als je bereisd bent weet je dat het vaak ander loopt dan je eerst dacht of verwachtte. Voor mij is dit een prima formule! Ik kom graag terug!

► Gast: Ons verblijf is tot volle tevredenheid verlopen. We hadden er geen bepaalde verwachtingen over, maar het was leuk en aangenaam vertoeven. Tip: voorzie de deelnemende muzikanten, indien armlastig (en zijn ze dat niet allen), van een vrijkaartje voor de dag dat ze gasten onderbrengen! Als NSJ ook volgend jaar ruim baan biedt aan de avantgarde, zullen we zeker  weer boeken.

► Gast: Sorry for the delay. I had such a great time it's taking me few days to recover ;-). I promise I will respond to your questions about my 'Wake Up in Jazz'-experience. Thanks again for all you've done.

► Gasten: In de aanloop naar North Sea Jazz kun je overnachten bij musici. nrc.next-redacteur Peter van der Ploeg en fotograaf Andreas Terlaak komen zo bij souldiva Shirma Rouse terecht. Het was een lange, soulvolle nacht.
Maandag zong ze nog voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Vannacht zingt Shirma Rouse voor ons, in een fietstunneltje naar het Hofplein in Rotterdam. Omdat de akoestiek daar zo goed is. Ze heeft gelijk: haar warme, jazzy soulstem klinkt glashelder in het galmende tunneltje.
We – fotograaf Andreas Terlaak en ikzelf – zijn net bij jazzcafé Bird naar buiten komen rollen, na een nacht ondergedompeld te zijn in de wereld van souldiva Shirma Rouse. We blijven bij haar slapen, geregeld via Wake Up in Jazz, onderdeel van North Sea Round Town.
En een lange nacht zou het worden. Shirma beloofde ons dat al bij binnenkomst in haar appartement. "Ik heb tegen de organisatie gezegd: als er mensen bij mij komen, dan moeten het bikkels zijn", lacht ze. Of we bikkels zijn. We stamelen van wel. "Dan is het goed. Want de nacht is hier pas voorbij, als de nacht he-le-maal voorbij is."
Voor Shirma zijn gasten nooit een probleem, ondanks een volle agenda. "Ik heb deze week elke avond gespeeld. Het is Zo! Druk! Als ik het wat rustiger had kregen jullie de Full Shirma Experience, en kwamen we de hele nacht niet thuis. Maar vanavond wordt het ook goed, maak je geen zorgen", ze schiet weer in de lach. Ze neemt ons eerst mee naar een repetitie in conservatorium Codarts – ze moet morgen zingen tijdens Rotterdam Got Soul, maar ze kent het nummer nog niet. Het is even rommelig, of de band maar wat doet. Tot de ziel in de soul klikt en Shirma klinkt of ze weken heeft geoefend.
Ze zet ons op de gastenlijst bij Bird, epicentrum van de jazz- en soulscene in Rotterdam. Op het programma staat zanger Bilal. Die heeft een indrukwekkend CV: samenwerkingen met sterren als Beyoncé en Erykah Badu. Shirma verbleekt daar niet bij. Ze is al jaren de vaste achtergrondzangeres van Anouk, inclusief songfestivalfinale, ze zong met Gregory Porter, Izaline Calister, Chaka Khan en Michael Bolton. Het is een godswonder dat ze tijd overhoudt voor de zanglessen die ze geeft en bijlessen wiskunde aan de kinderen van een vriendin.
Bird bruist al als we klaar zijn met eten. Shirma kent iedereen binnen. Het personeel groet haar, zij kent ze bij naam. Het lijkt of het voltallige publiek haar onthaalt. "Let op", zegt ze na Bilal, "we gaan jammen, onder leiding van m’n broertje Ronle. Nu wordt het pas echt gaaf." De hele zaak blijkt vol te staan met muzikanten, maar Shirma blijft het natuurlijke middelpunt. Iedereen zoekt haar op: wat gaan we doen? Welk nummer? Wie nu op drums? De tent stoomt, dansend vergeten we dat we Shirma voor vanavond nooit hadden ontmoet.
Het is tegen drieën als we het luchtbedje opblazen. Als dit niet de Full Shirma Experience was, weet ik niet of ik de volledige zou overleven. Als om acht uur de wekker gaat, weten we niet of we wel geslapen hebben. Shirma staat eitjes te bakken, ze oogt fris als appeltjes. Vond ze het zelf gek, twee vreemden over de vloer? "Nee! Toch gezellig? Iedereen is hier welkom." Ze lacht. "Kom, we gaan. Ik moet m’n nagels laten doen."

► Gast: Het was heel aangenaam dat ik samen met mijn gastvrouw naar de soul avond kon gaan. Heel lief gezelschap en alsof ik haar al jaren kende.  Het was go with the flow. Na de voorstelling bij haar thuis nog een paar CD's beluisterd met oude Jazznummers, super. Er was een heerlijk opgemaakt bed en 's ochtends een uitgebreid ontbijt. Helemaal in orde. Ik kijk al uit naar de volgende gelegenheid.
 
► Gast: Er zijn zo veel mensen die een hartelijk woord en wat belangstelling op prijs weten te stellen en dat is een groeimarkt. Jullie inzet en uitvoerige antwoorden waar nodig op gestelde vragen hebben de 'personal touch'  en daar houdt iedereen van.

► Muzikant: Wilde even alvast doorgeven dat alles heel goed is verlopen met de dames en het was erg gezellig om hen erbij te hebben. Was dus goed geslaagd!

► Gast: Ik vond het een leuk experiment. Ik wist van tevoren niet bij wie ik zou logeren, wat aan de ene kant leuk is, maar ook een beetje raar. Jullie match was geslaagd! Mijn gastvrouw was ontzettend makkelijk en gezellig. Het was jammer dat er die avond niet zoveel leuke concerten of dingen te doen waren, maar we hebben een paar dingen gezien en wat gekletst, dus ik vond het een leuke avond.'s Morgens kwam er iemand van radio Rijnmond om te interviewen en dat was wel grappig. Anders had ik niet zo snel gevraagd of mijn gastvrouw iets voor me zou willen zingen, zeker niet 's morgens vroeg! Ik heb het gedaan omdat ik het een leuk initiatief vind en om de artiest te supporten.

► Gast: Ik ben dik tevreden. Het was boeiend om zo kennis te maken met muzikanten.

copyright Wake up in It. all rights reserved

Bezoek onze Twitter page! Bezoek onze Facebook page! Bezoek onze Instagram page!