Media

Media

'Hotel Rotterdam, Wake up in Art 2012' could be organized thanks to participation of
Art Rotterdam, City of Rotterdam and CBK Rotterdam.


 • Metro

  Wakker worden bij kunstenaars.
  De Nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst en opkomend talent. Die zijn te bewonderen als er in het tweede februariweekend maar liefst drie kunstbeurzen vlak bij elkaar openen. Op de kop van Zuid zijn dat Art Rotterdam in de Cruise Terminal en Object Rotterdam inn Las Palmas. Omdat de loopbrug van Hotel New York naar de Fenixsloodsebn dat weekend opengaat is de weg naar Katendrecht plotseling heel kort. Daar is de nieuwste kunstbeurs te vinden: Raw Art Fair met betaalbare kunst. Speciall in de week van Art Rotterdam opent het tijdelijke Hotel Rotterdam Wake up in Art haar deuren. Overnachten kan op een plek die niet voor iedereen toegankelijk is, waaronder ateliers en woonhuizen van kunstenaars als Hester Scheurwater of Florentijn Hofman. Zij laten de gasten slapen op een plek die speciaal is ingericht met hun werk en zij verzorgen in de ochrtend het ontbijt.

 • NRCHandelsblad

  Vierentwintig kunstenaars bieden in ‘Wake up in Art’ een hotelkamer aan. Slapen tussen de sculpturen in
  onbeschrijflijke ateliers.
  Logeren in een postapocalyptische zooi
  Door Sandra Smets
  Rotterdam. De wind snijdt in mijn gezicht als ik ’s avonds over de Coolsingel loop, tussen de hoge gebouwen met neonverlichting zoals het Hilton. Ik ben onderweg naar een ander soort hotel: ‘Hotel Rotterdam’. Alleen deze week, nu Rotterdam als een Miami aan de Maas uit zijn voegen barst van de kunstbeurzen, bieden vierentwintig kunstenaars gastvrij een hotelkamer aan, van superdeluxe tot zeer studentikoos.
  Voor 40 euro boek je een slaapplek via wakeupinart.nl, na betaling hoor je de locatie. Voor mij is dat kunstenaarsinitiatief Cucosa, achter Hofplein. „Sommige dingen zijn precies zoals in een hotel”, zegt Toine Klaassen van Cucosa, als ik hem tevoren bel. „Andere juist helemaal niet. Neem in elk geval een muts mee, het
  is hier heel koud.”
  Maar in de hotelkamer zelf is het warm. Een maand lang, met tussenpozen, is Klaassen bezig geweest om in zijn enorme atelier een kamertje te bouwen van afvalhout, dozen, spiegels, luxaflex. Aan de voet van het bed draait op een televisie een naaktperformance, op een cassetterecorder kan ik voor het slapen gaan een sprookje over appels beluisteren. De recorder staat naast het bed in een bont gedecoreerde hotelreceptie vol potjes en knipsels en – meer functioneel – handdoeken, doucheschuim, wijn, Belgisch bier.
  Een verwarminkje staat druk te ratelen en op het bed ligt een nieuwe elektrische deken. „Voor mensen die een beetje meer de norm zijn, zoals jij, moest ik wel enig hotelcomfort bieden. Mijn vrouw zei ‘Toine zorg godverdomme voor schoon beddengoed’. Zelf slaap ik heel anders.” Al had Klaassen zichzelf nu ook maar verwend met een elektrische deken. IJs glinstert binnen aan de muren van Cucosa, waar hij soms zelf slaapt – omdat hij graag ’s nachts doorwerkt – en waar andere kunstenaars voltijds wonen. Nog even. Eind vorige eeuw, in aanloop naar het culturele hoofdstadjaar, kraakten jonge kunstenaars
  deze hofbogen onder station Hofplein. De NS verkocht de ruimte aan vastgoedontwikkelaars die de kunstenaars er voor april uitzetten. Een paar bogen zijn al omgetoverd tot trendy winkeltjes. Klaassen: „Ze willen ons eruit hebben om iets met cultuur te gaan doen.”
  Voor ik in bed stap drinken we een glas whisky, terwijl Klaassen friet staat te bakken. Het is een onbeschrijflijk atelier: doorgebroken gewelven vol met de meest postapocalyptische zooi – hout, plastic, parasols, dieren op sterk water. Hier werkt hij aan installaties en performances die gaan over andere manieren van stedelijk leven.
  „Kwakzalven aan de rafelranden van de beschaving”, noemt Klaassen zijn zoektocht naar een nieuwe levensovertuiging. Genoeg voer om van te dromen maar ik slaap heel vast in mijn hotelcocon. ’s Nachts als ik wakker word ruik ik pepermuntdampen waarvan ik de oorsprong niet kan plaatsen. Ik kijk naar buiten door de koelkastruitjes waar mijn kamer mee opgebouwd is, en door het spaarzame licht veranderen de metershoge sculpturen en bouwsels van Klaassen in een leger van een onbekende inheemse bevolking.
  De volgende ochtend tikt Klaassen tegen het raam met een glas jus d’orange. „Geen last gehad van lawaai? Ik was vergeten te zeggen dat hier ratten zitten, die kunnen een enorm kabaal maken. Wat voor ontbijt wil je? Tosti geitenkaas?” Bij de tosti serveert hij koffie en bijenstuifmeel – „bijna alle aminozuren die een mens nodig heeft” – en krijg ik een laatste rondleiding door het labyrintische pand.
  De overnachting deed de slogan van Hotel Rotterdam eer aan: ‘Wake up in art’. Als elke dag hetzelfde is, maak je nooit iets mee, aldus Klaassen. Thuis vind ik in mijn tas het restant van de miniperformance bij ons afscheid en masker van aluminiumfolie, dat Klaassen verfrommelde. Een herinnering aan een avontuur.

 • Museum Boymans van Beuningen

  Boymans suggests:
  Hotel Rotterdam is a new and surprising project that is organised on the occasion of Art Rotterdam 2012.
  Hotel Rotterdam is a temporary hotel, on 24 different and intriguing locations.

 • Kunstbeeld

  Rotterdam Speciaal voor Art Rotterdam is Hotel Rotterdam opgericht. Tijdens de beurs (9 t/m 12 februari) kunnen gasten een nachtje logeren in het huis of het atelier van een kunstenaar. Inclusief ontbijt. Een overnachting kost €40,- euro voor een eenpersoonsplek, €60,- euro voor een tweepersoonsplek. Inclusief ontbijt. Pas na registratie krijg je te horen bij wie je mag blijven slapen. Je slaapt dan in een tentoonstelling, of maakt misschien wel deel uit van een kunstwerk.
  Deze kunstenaar doen mee:  Anouk Griffioen, Hester Scheurwater, Kuin Heuff, Rolf Engelen, Kamiel Verschuren, Patrick Kruithof, Ties Ten Bosch, Fiona Weir, Judith van den Berg, Desiree de Baar, Jeanne van Heeswijk, Pim Palsgraaf, Wibbine Kien, Paul Vinken, Monique Benthin, Toine Klaassen, Florentijn Hofman, Ann Pettersson, Machyta Giebels, Willem Besselink, Solko Schalm, occupyingspace.com, Efrat Zehavi en  Tjeerd Hendriks.

 • Erasmus journalisten.nl

  Wakker worden in kunst
  Feb 8th, 2012 | By Saskia Naafs | Category: Aanbevolen, Stad en Regio
  Nieuwe installatie Hofman en Mashville: Big Dushi Tales 2
  Bij beeldend kunstenaar Florentijn Hofman slaapt de hotelgast onder een kunstwerk uit 2006: een Nederlandse en Belgische vlag ineen. Boven het bed hangt een foto van het kunstwerk ‘Beukelsblauw’, een blok slooppanden op de Rotterdamse Beukelsdijk, dat van 2004 tot 2006 geheel blauw geverfd was en veel bekijks trok. Hofman, in 2001 afgestudeerd aan de Kunstacademie in Berlijn, is bekend van zijn ‘larger than life’ kunstwerken van dieren, die over de hele wereld in de openbare ruimte vertoond worden. Bij het Rotterdamse Natuurhistorisch museum staat een grote zwarte kraai van zijn hand.
  Aan het begin van de avond heeft de gast een rondleiding gekregen door het atelier van Hofman in een grote loods op de fruitpier. Met mutsen op en handschoenen aan wordt er nog volop gewerkt aan de installatie die komende vrijdag tijdens Art Rotterdam gepresenteerd zal worden. Om 7 uur ‘s avonds wordt de nieuwe installatie, een samenwerking met Mashville, in de loods onthuld. Hofman vertelt hoe hij na vier jaar overleg met de gemeente sinds 2011 zijn werkplek in de fruithaven heeft. Hij werkt al negen jaar lang vanuit verschillende locaties in Rotterdam. Als het iets warmer was geweest, zou het hotelbed in de loods zijn neergezet. Nu is het de logeerkamer geworden in het huis van de kunstenaar.
  Hofman woont samen met zijn vriendin Kim Engbers en hun twee zoontjes Das en Dit in een ruime woning in Rotterdam-West. Het is er verrassend netjes, voor een kunstenaarshuis. Ze vertellen over hun motivatie om mee te doen aan dit project: “We hebben zelf net door Japan gereisd en veel bij mensen thuis geslapen. We vinden het leuk om op deze manier mensen te leren kennen.” De hotelgast wordt in de watten gelegd door het kunstenaarsgezin. Met een warm bad en een uitgebreid ontbijt de volgende ochtend komt deze hotelervaring aardig dicht bij de vijf sterren.
  Een overnachting bij Hofman wordt veel aangevraagd, vertelt organisatrice Wibbine Kien. Maar, het is eigenlijk niet de bedoeling dat gasten een voorkeur doorgeven. Juist het verrassingselement, een blind-date tussen kunstenaar en gast, maakt Hotel Rotterdam spannend en bijzonder. “Je stapt in een avontuur,” zegt Van den Berg. Binnen de Hotel Rotterdam ervaring mag de kunstenaar zich uitleven, en moet de gast  zich koning kunnen voelen. Bij succes wordt het Hotel Rotterdam concept in de toekomst ook aan andere evenementen in de stad gekoppeld.
  Het nieuwe Hotel Rotterdam biedt tijdens de kunstbeurs Art Rotterdam (9 tot en met 12 februari) slaapplekken aan bij vierentwintig verschillende kunstenaars. Via de website (www.wakeupinart.nl) en de stand die vanaf vandaag bij de ingang van de Cruise Terminal aan de Wilhelminapier staat, kunnen slaapplekken geboekt worden. Een tweepersoonsovernachting met ontbijt kost 60 euro. De helft van het bedrag gaat naar de kunstenaar. Er zijn per dag nog zo’n vier tot acht slaapplekken beschikbaar. Judith van den Berg, een van de drie kunstenaars achter het initiatief: “We zijn geen echt hotel, maar bieden overnachtingen aan bij kunstenaars, in hun atelier of woonhuis. Zo krijgen bezoekers van Art Rotterdam een kijkje in het leven van een kunstenaar. Ook zien hotelgasten delen van de stad die ze anders niet bezocht zouden hebben.”

 • Departures Magazin

  Culture / SLEEP ART EAT DESIGN IN HOLLAND
  Rotterdam ART and OBJECT fairs make contemporary art and design a 24 hour experience
  Rotterdam ART and OBJECT fairs create a 24-hour experience
  by Fiona Brutscher | January 31st 2012 | 07:00 pm
  It's not the biggest, nor the most important art fair on the calendar, but collectors who specialise in contemporary art and design are certain to have the upcoming twin Art Rotterdam and OBJECT Rotterdam fairs on their itineraries. Taking place in the Dutch port city from February 9th-12th, Art Rotterdam and OBJECT Rotterdam focus squarely on the here and now. Visitors are treated to a small but exquisite selection of contemporary work from established and new galleries from across Europe, but that is not the only reason to visit.
   
  Art Rotterdam 2011, Anouk Kruithof, Galerie Adler
  Art and OBJECT Rotterdam aim to be much more than just another art fair that dabbles in design. Beginning with the truly breathtaking setting in the former headquarters of the Holland-America Line that invokes the new world while reminding us of the innovation potential of 'old' Europe (see the view of Rotterdam's Erasmus bridge from the venue above), the fairs aim to create a truly immersive and all-encompassing experience.
  This year, that experience doesn't stop at galleries, museums and cocktail receptions, it extends to sleeping in art and eating in design.
   
  Hotel Rotterdam offers the former – overnight stays in the studios and homes of artists in Rotterdam. Guests book without knowing where their 'hotel room' in the city will be – it could be in an artist's studio (such as the atelier of Toine Klaassen, pictured), in a gallery or in an artist's home. The only thing the organisers promise is that the accommodation will be arranged as a unique experience for the guest, who at the very least gets to sleep in a work of art for a night, or maybe even see the artist at work or become part of the artwork. From checking in at the reception desk at the entrance of Art Rotterdam to waking up to breakfast served by the hosting artist, this programme ensures that visitors in Rotterdam get their round-the-clock art fix. Book a room at Hotel Rotterdam online.

 • De Morgen

  De Morgen over Hotel Rotterdam
  24 jan 2012
   
  Galeriehouder Jan Hoet Jr. zoekt de betere kunst  voor u uit:
  ‘Ook meer dan de moeite: Hotel Rotterdam. Tijdens Art Rotterdam kun je overnachten in het atelier of in de woning van Rotterdamse kunstenaars, die je slaapplek speciaal inrichten. De prijzen voor een overnachting zijn 40 euro voor een persoon en 60 voor twee, inclusief ontbijt.’

 • The Independent

  The Independent over Hotel Rotterdam
  24 jan 2012 / In the diary!
  In The Netherlands, Art Rotterdam runs between 8-12 February, with a new twist for this year's festival. Visitors can book into the temporary "Hotel Rotterdam" to spend a night in the homes or studios of one of 24 artists. Doubles with breakfast, €60 (wakeupinart.nl).
   
   

 • Kunstnieuws.nl

  23 jan 2012 /
  Speciaal voor gasten van Art Rotterdam is er nu Hotel Rotterdam. Gedurende Art Rotterdam (9 t/m 12 februari) worden overnachtingsplekken aangeboden bij Rotterdamse kunstenaars, in hun atelier of in hun woning. De overnachtingsplekken worden door de kunstenaars op unieke wijze ingericht. Elke overnachtingsplek heeft een goede verbinding per openbaar vervoer met Art Rotterdam. De prijzen voor een overnachting zijn 40 euro voor een eenpersoonsplek en 60 euro voor een tweepersoonsplek, inclusief ontbijt. Alle informatie is te vinden op de Hotel website.

Pas na registratie krijg je te horen bij wie je mag blijven slapen. Je slaapt dan in een tentoonstelling, of maakt misschien wel deel uit van een kunstwerk.

Deze kunstenaars doen mee: Anouk Griffioen, Hester Scheurwater, Kuin Heuff, Rolf Engelen, Kamiel Verschuren, Patrick Kruithof, Ties Ten Bosch, Fiona Weir, Judith van den Berg, Desiree de Baar, Jeanne van Heeswijk, Pim Palsgraaf, Wibbine Kien, Paul Vinken, Monique Benthin, Toine Klaassen, Florentijn Hofman, Ann Pettersson, Machyta Giebels, Willem Besselink, Solko Schalm, occupyingspace.com, Efrat Zehavi en Tjeerd Hendriks.

 • Marie Claire

  Het kunstevenement Art Rotterdam vindt plaats van 9 t/m 12 februari. Speciaal voor deze week wordt er Hotel Rotterdam Wake Up In Art georganiseerd. Oftewel: slapen tussen kunst. Je wil het!

  Hotel Rotterdam is een tijdelijk hotel dat is opgezet door kunstenaars Judith van den Berg, Wibbine Kien en Frank Taal. Op in totaal vierentwintig adressen staan ateliers en huizen van Rotterdamse kunstenaars. Dat is eens een keer wat anders dan een saaie hotelkamer. En de kunstenaren verzorgen ook nog eens een overheerlijk ontbijtje voor je!

  http://www.marieclaire.nl/2011/12/29/hotel-rotterdam-%E2%80%93-wake-up-in-art/

 • Art Rotterdam

  Speciaal voor gasten van Art Rotterdam is er nu Hotel Rotterdam. Gedurende Art Rotterdam worden overnachtingsplekken aangeboden bij Rotterdamse kunstenaars, in hun atelier of in hun woning. De overnachtingsplekken worden door de kunstenaars op unieke wijze ingericht. Elke overnachtingsplek heeft een goede verbinding per openbaar vervoer met Art Rotterdam. De prijzen voor een overnachting zijn 40 euro voor een eenpersoonsplek en 60 euro voor een tweepersoonsplek, inclusief ontbijt. Alle informatie is te vinden op de website: www.wakeupinart.nl

   

copyright Wake up in It. all rights reserved

Bezoek onze Twitter page! Bezoek onze Facebook page! Bezoek onze Instagram page!